Quares Residential Investment wil 30 miljoen euro injecteren in vergroening huurmarkt

Quares Residential Investment wil via kapitaalronde naar 900 energiezuinige verhuurappartementen tegen 2030

Calendar icon15 november 2022

  • Kapitaalverhoging van 30 miljoen euro geeft extra vuurkracht
  • Quares Residential Investment mikt op 900 energiezuinige appartementen binnen 8 jaar
  • Ecologische, sociologische en demografische verschuivingen ondersteunen verhuurmarkt
  • Maximum 10% van de appartementen krijgt nog een aardgasaansluiting
  • Minimale inleg is 100.000 euro; kapitaalronde loopt van 14 november tot 15 december 2022

 

Quares Residential Investment, het vastgoedinvesteringsbedrijf van de Antwerpse vastgoeddienstverlener Quares, wil bij investeerders 30 miljoen euro ophalen om nieuwe investeringen te financieren. Het is al de tweede kapitaalronde van het bedrijf sinds de oprichting ervan begin dit jaar. Quares Residential Investment toont zo zijn forse groeiambities en legt de focus op energiezuinige (ver)nieuwbouwappartementen op de verhuurmarkt. Het bedrijf heeft nu al 3 projecten in portefeuille en wil tegen 2030 groeien naar 900 verhuurappartementen, verspreid over heel België.

 

Story image

 

De uitdagingen waaraan de residentiële woningmarkt straks het hoofd moet bieden, zijn niet van de minste. Bijna driekwart van de woningen in België (72%) is gebouwd vóór 1981 en is dus meer dan 40 jaar oud, met andere woorden alles behalve aangepast aan de huidige isolatienormen. Appartementen zijn echter evenmin energie-efficiënt. In Vlaanderen verbruikt amper 4% van de appartementen minder dan 100 kWh/m²/jaar (A-label). Het merendeel van de appartementen in Vlaanderen (65%) heeft dan ook een label B of C. In Brussel is het patrimonium gemiddeld nog ouder. Ruim een kwart (26,7%) van de appartementen heeft er een “rood” label G. Met een verbruik van meer dan 346 kWh/m²/jaar zijn die appartementen allesbehalve energiezuinig. Ter vergelijking, in Wallonië ligt het verbruik gemiddeld op 340 kWh/m²/jaar. En wat verwarming betreft: 77% van de appartementen in Vlaanderen verwarmt op gas. In Brussel is dat 71%.

“De cijfers tonen aan dat er nog heel wat werk aan de winkel is op vlak van duurzaamheid, zowel in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Daarom zetten we uitsluitend in op duurzame projecten met een zo klein mogelijk ecologische voetafdruk. Minstens 90% van de appartementen in dit bedrijf zullen een verbruik hebben van minder dan 65 kWh/m²/jaar. We doen daarmee beter dan wat de overheid vraagt. En maximum 10% van de 900 appartementen zullen nog verwarmd worden met aardgas.” Siham Rahmuni, CEO Quares.

Huurmarkt in de lift

Tegen die achtergrond is er eveneens een tendens dat meer mensen huren in plaats van kopen, en dat om verschillende redenen. Sommigen ​ willen flexibel zijn en zich niet voor langere tijd binden aan één bepaalde woonplaats. Voor anderen – vooral jongeren – wordt de aankoop van een woning financieel onhaalbaar wegens de hoge eigen inbreng die de banken vragen bij het toekennen van een hypothecair krediet. En als jongeren dan toch een woning kunnen kopen, worden ze vaak geconfronteerd met erg dure renovatiekosten omwille van de gestegen grondstofprijzen. Om die kosten te vermijden, is een kwalitatief, energiezuinig huurpand dan vaak een goed (en tijdelijk) alternatief. Ook co-livingprojecten zijn om dezelfde redenen erg in trek.

In heel wat steden en gemeenten zal bovendien het aantal inwoners de komende jaren toenemen. De recentste cijfers tonen aan dat de woonbehoefte tegen 2030 met meer dan 500.000 wooneenheden zal toenemen. Dat in combinatie met een toenemend aantal singles en alleenstaanden leidt tot een gigantische krapte op de huurmarkt.

“De krapte op de huurmarkt zal niet meteen verdwijnen en de nood aan kwalitatief en duurzaam vastgoed is in België bijzonder groot. Wij willen dan ook het aanbod vergroten met betaalbare, energiezuinige 1- of 2-slaapkamerappartementen en co-living projecten. Met dit bedrijf investeren we in duurzaam vastgoed op economisch aantrekkelijke locaties met een goede bereikbaarheid en voorzieningen zoals winkels, sportfaciliteiten en groene zones dicht in de buurt. De panden liggen op locaties waar je binnen de 15 minuten met de fiets of te voet inkopen kan doen, ontspannen of de kinderen naar school kan brengen. Energiezuinige panden verlagen de energiekosten voor de huurders. We zorgen ervoor dat mensen niet geconfronteerd worden met onverwachte kosten.” Siham Rahmuni, CEO Quares.

Ook focus op sociale rol en betaalbaar wonen

Quares Residential Investment legt met zijn energiezuinige projecten niet alleen de focus op het milieu, maar neemt ook zijn sociaal-maatschappelijke rol ter harte. Door het aanbieden van 10% van de wooneenheden tegen een huurprijs die 10% lager ligt, zorgt het ervoor dat wonen kostenefficiënt en betaalbaar blijft voor kwetsbare groepen in de samenleving. Tegelijk krijgen de makelaars specifieke vormingen met als doel het bewustzijn rond non-discriminatie aan te scherpen. Tenslotte besteedt Quares Residential Investment aandacht aan het feit dat ook minder mobiele mensen zorgeloos kunnen en moeten leven en wonen in de panden, zeker wanneer het zelf mee aan de tekentafel zit.

Quares Residential Investment al uit startblokken

Quares Residential Investment, dat begin dit jaar werd opgericht, richt zich uitsluitend op de residentiële vastgoedmarkt in België en werd bij de start deels gespijsd door de opbrengst van de verkoop van Quares Student Housing aan Xior. Op dit moment zitten al 3 projecten in portfolio die zijn opgestart of die binnenkort worden opgeleverd. Een project in Mechelen, een project in Mortsel en een project in Brussel. Er zitten 4 projecten in de pijplijn goed voor in totaal meer dan 300 wooneenheden. Het beheer verzorgt Quares Residential Investment met een eigen team.

Quares  Residential Investment wil het kapitaal ophalen bij professionele particuliere en institutionele investeerders. De eerste fase van deze kapitaalronde start op 14 november en loopt tot 15 december. De minimale inleg is 100.000 euro (private plaatsing). Het beoogd gemiddeld rendement bedraagt vijf procent per jaar, maar dat is zonder de meerwaarde van het vastgoed.

Overzicht